TOEN & WELDRA

Jaren geleden ontsproot het idee voor een kunstenaars magazine in Noordoost Groningen. Toendra werd opgericht door Mirjam Heemskerk, Gerrit Klaassen en Henk Ganzeboom. Al snel kwam het idee om landelijk te gaan. Inmiddels zijn de makers uitgewaaierd over Europa, en is Toendra toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Er zijn twee afleveringen uitgebracht op ouderwets papier, maar nu.....via het web. Wij plaatsen creatieve, kunstzinnige, literaire en muzikale projecten van over de hele wereld, zolang het maar in het Nederlands is.

Kunstcafe Fort vuren zaterdag 15 augustus


Zaterdag 15 augustus, van 16.00 tot 18.00 uur, houden we weer een Kunstcafe in Fort Vuren. Iedere kunstenaar, galeriehouder, muzikant, fotograaf en liefhebbers van kunst en cultuur nodigen we weer van harte uit om eens aan te schuiven. Fort Vuren is een prachtige en inspirerende lokatie waar we samen drinken, soms muziek maken of een performance geven. In elk geval staan de thema's kunst en cultuur in het vaandel. Natuurlijk mag je ook zelf een presentatie van je werk geven. Het Kunstcafe is vrij toegankelijk!
Iedere derde zaterdag van de maand van 16.00 tot 18.00 uur. Koms eens langs!

Recht tegenover Slot Loevestein, aan de noordelijke oever van de Waal, werd in 1844 Fort Vuren gebouwd op de noordelijke Waaldijk ten oosten van Gorinchem. Fort Vuren diende ter afsluiting van het Waalacces en ter bescherming van de voor en achter het fort gelegen sluizen. Tevens dekte het fort de oude vesting Gorinchem tegen een directe aanval. In 1847-1849 werd in de redoute nog een grote bomvrije toren gebouwd, omgeven door een gracht met ophaalbrug.

De toren had een middellijn van veertig meter. Al in 1874 werd de bovenste verdieping van de toren weer gesloopt: door zijn hoogte vormde hij een te gemakkelijk doelwit. Het fort kon bijna 500 militairen herbergen. Op Fort Vuren worden (m.u.v. de wintermaanden) allerlei activiteiten georganiseerd, zoals wijnproeverijen, wandelingen, vleermuisexcursies of meerdaagse fietstochten rond de forten. Ook is er een herberg, waar men kan overnachten op eenvoudige bedden. Tevens komen er vele fiets- en wandelroutes langs dit fort.