TOEN & WELDRA

Jaren geleden ontsproot het idee voor een kunstenaars magazine in Noordoost Groningen. Toendra werd opgericht door Mirjam Heemskerk, Gerrit Klaassen en Henk Ganzeboom. Al snel kwam het idee om landelijk te gaan. Inmiddels zijn de makers uitgewaaierd over Europa, en is Toendra toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Er zijn twee afleveringen uitgebracht op ouderwets papier, maar nu.....via het web. Wij plaatsen creatieve, kunstzinnige, literaire en muzikale projecten van over de hele wereld, zolang het maar in het Nederlands is.

KUNST OM DE KOELE

Editie 2012 van Kunst om de Koele vindt plaats op vrijdag 7 september a.s. aan de boorden van de Beertsterplas. Artiesten brengen hun muziek, zang, dans, gedichten en verhalen in een idyllische sfeer voor het voetlicht. Tijdens voorgaande edities reageerde het publiek aangenaam verrast op de gevarieerde bijdragen van de optredende acts en de gezellige, intieme sfeer aan het water. Dat zal dit jaar niet anders zijn, verwacht organisator Culturele Raad Reiderland.

Bezoekers maken in groepjes een wandeling langs de oever van de Beertsterplas en ontmoeten op verschillende plekken de artiesten, die een optreden van 10 minuten verzorgen.

Een jaar geleden werd het eerste lustrum gevierd. Dit zou een jaar eerder zijn, maar door de weersomstandigheden kon Kunst om de Koele niet doorgaan. De zesde editie belooft een spektakel te worden. Kunst om de Koele vindt plaats rond (en in) de, zoals de Oost-Groningers ook wel zeggen ‘Oele Boele Beertsterkoele’. Op zeven september treden op het strand van ‘de Koele’ artiesten op van uiteenlopende pluimage. De organisatie is ook dit jaar in handen van de Culturele Raad Reiderland.

De slotactie is het hoogtepunt van de avond. Het trio Roos, Matthijs en Evy speelt op een zelfgemaakt vlot met vuur en water en maakt livemuziek. Voor de start van deze act wandelen de aanwezigen in groepjes langs de oever van het meertje. Onderweg staan artiesten die voor de nodige verstrooi├»ng gaan zorgen. Alle deelnemende artiesten treden zo’n tien minuten op. Deelnemers zijn Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering (zang, gitaar en cello), Aly Freije (gedichten), C.T. Heida (zangworkshopje), Ina Possel Ballet (dans), Tommy en Basz (zang en gitaar), Ineke Steen (verhalen van Palestijnse vrouwen), Olga van Rijn & Co (Plien en Bianca) en Freka Vink (gezichtsgymnastiek).

Het festival Kunst om de Koele begint om 19.30 uur. Na de laatste wandeling, om circa 21.30 uur, volgt de slotact met veel vuur en passie. De entree bedraagt € 8,-. De kassa is open van 19.00 uur tot 19.30 uur.

Reserveren kan via cultureleraadreiderland@gmail.com. Telefonisch reserveren kan ook. Het nummer is 0597-413185. Kunst om de Koele is ook te volgen via Twitter en Facebook.

De Beertsterplas is te vinden op een zijweg tussen Winschoten / Oostereinde richting Beerta Oldambt.