TOEN & WELDRA

Jaren geleden ontsproot het idee voor een kunstenaars magazine in Noordoost Groningen. Toendra werd opgericht door Mirjam Heemskerk, Gerrit Klaassen en Henk Ganzeboom. Al snel kwam het idee om landelijk te gaan. Inmiddels zijn de makers uitgewaaierd over Europa, en is Toendra toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Er zijn twee afleveringen uitgebracht op ouderwets papier, maar nu.....via het web. Wij plaatsen creatieve, kunstzinnige, literaire en muzikale projecten van over de hele wereld, zolang het maar in het Nederlands is.

De Kunst van het Uitvinden

Vanaf 3 november t/m 13 januari 2013 is in het Gorcums Museum de tentoonstelling De Kunst van het Uitvinden. Met een historische zaal over kunstenaar en uitvinder Jan van der Heijden (1637-1712) en ruim twee zalen met werk van hedendaagse kunstenaars die uitvinden tot het thema van hun werk hebben gemaakt. Deelnemende kunstenaars zijn Suus Baltussen, Wouter van den Bosch, Merel Holleboom, Erik Van In, Theo Jansen, Floris Kaayk, Peter van Loon, PIPS:lab, Arnout Visser, Guus Voermans, Paul Walboom en Marian Zult. Tevens te zien: BoxBarriers van BAM Infraconsult en een schaalmodel van de Solar Boat van de TU Delft.

De 300e sterfdag van de in Gorinchem geboren Amsterdammer Jan van der Heijden (1638-1712) is de aanleiding voor een expositie De kunst van het uitvinden, met uitvinders, kunstenaars en een combinatie van beide. Naast het werk van Van der Heijden ziet u van hedendaagse kunstenaars hun uitvindingen en innovatieve kunstwerken, en dat alles van 3 november 2012 t/m 13 januari 2013 in het Gorcums Museum.

Multi-talent Jan van der Heijden (1637-1712) was een veelzijdig kunstenaar en uitvinder. Hij wordt dan ook wel de Leonardo da Vinci van het noorden genoemd. Jan en zijn broer Nicolaes van der Heijden zijn geboren in Gorinchem en brachten daar hun eerste kinderjaren door. Samen vonden ze een effectieve brandspuit uit die wereldwijd in gebruik kwam. Jan van der Heijden had bovendien veel organisatorisch inzicht: onder zijn leiding werd in Amsterdam een goed functionerende brandweerorganisatie op poten gezet.

Naast uitvinder was hij bovendien een groot schilder die bekend werd met zijn bijzondere stadsgezichten. Zijn werk behoort tot de top van de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw en is wereldwij in musea te zien. Verder was hij fabrikant van zijn eigen uitvindingen die over de hele wereld hun weg vonden. Hij introduceerde een goed functionerende straatverlichting en ontwierp schepraderen, scheepskamelen, baggermolens, kachels en vuurtorens.

Aan de tentoonstelling is een omvangrijk scholenproject gekoppeld. De resultaten hiervan worden aansluitend tentoongesteld. De opening van de scholiertentoonstelling vindt plaats op donderdag 17 januari om 11.00 uur.

Curatoren van de hedendaagse kunst en het educatieve traject zijn Piet Augustijn en Jack van Mildert. Het Gorcums Museum is gevestigd aan de Grote Markt 17 in Gorinchem.