TOEN & WELDRA

Jaren geleden ontsproot het idee voor een kunstenaars magazine in Noordoost Groningen. Toendra werd opgericht door Mirjam Heemskerk, Gerrit Klaassen en Henk Ganzeboom. Al snel kwam het idee om landelijk te gaan. Inmiddels zijn de makers uitgewaaierd over Europa, en is Toendra toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Er zijn twee afleveringen uitgebracht op ouderwets papier, maar nu.....via het web. Wij plaatsen creatieve, kunstzinnige, literaire en muzikale projecten van over de hele wereld, zolang het maar in het Nederlands is.

Tentoonstelling: "Humoristisch Slot van 2010".

Marius van Dokkum (Andijk, 1957) volgde zijn opleiding aan de Christelijke Academie voorBeeldende Kunsten (CABK) in Kampen, met als hoofdvak illustratie. Na zijn studie vestigdeVan Dokkum zich in het Veluwse Ugchelen, waar hij werkzaam is als schilder, tekenaar en illustrator. Zijn werk bestaat uit portretten, stillevens en vrije onderwerpen.

Van Dokkum is een verteller. Hij zoekt naar manieren om zijn indrukken weer te geven op een anekdotische manier, met humor en hier en daar ook een boodschap. Veelal zijn het zeer herkenbare situaties die hij schildert, en met een scherp oog voor detail laat Van Dokkum ons zien hoe mensen met elkaar omgaan. Maar achter deze misschien op het eerste gezicht wat lachwekkende situaties schuilt vaak een andere wereld, die van symboliek. In feite houdt Van Dokkum ons een spiegel voor. De mensen die te zien zijn op zijn schilderijen komen ondanks hun eigenaardigheden toch altijd weer sympathiek over. Eén van Van Dokkums grote voorbeelden is Henk Helmantel, die eerder dit jaar in Slot Zeist exposeerde.

Naast olieverfschilderijen maakt Marius van Dokkum ook portrettekeningen. Veel van zijn modellen zijn bewoners van bejaardentehuizen. In de wintermaanden, als er weinig daglicht is om te schilderen, schrijft en illustreert Van Dokkum ook kinderboeken. Een aantal illustraties daaruit wordt ook tentoongesteld in Slot Zeist.

Marius van Dokkum arrangementen in Slot Zeist.
In Slot Zeist worden drie Marius van Dokkum arrangementen georganiseerd. U wordt op Slot Zeist ontvangen met koffie, thee en gebak waarna een film wordt vertoond over het werk en leven van de kunstenaar. Marius van Dokkum verzorgt daarna zélf een rondleiding over de expositie en zijn vrouw Ingeborg omlijst het geheel met muziek.

Maandag 22 november om 14.00 én om 19.30 u.
Prijs: € 19,50. Voor deelname dient u te reserveren op telefoonnummer 030-6921704.

Slot Zeist, Zinzendorflaan 1