TOEN & WELDRA

Jaren geleden ontsproot het idee voor een kunstenaars magazine in Noordoost Groningen. Toendra werd opgericht door Mirjam Heemskerk, Gerrit Klaassen en Henk Ganzeboom. Al snel kwam het idee om landelijk te gaan. Inmiddels zijn de makers uitgewaaierd over Europa, en is Toendra toegankelijk voor iedereen die de Nederlandse taal beheerst. Er zijn twee afleveringen uitgebracht op ouderwets papier, maar nu.....via het web. Wij plaatsen creatieve, kunstzinnige, literaire en muzikale projecten van over de hele wereld, zolang het maar in het Nederlands is.

KLASSIEK, POP EN HOUSE IN DE HAVEN VAN GORINCHEM

Afgelopen vrijdagavond heeft de Gorcumse singer/songwriter Daniel Roos opgetreden tijdens het kleine Lingehaven Concert in de haven van Gorinchem. Hij deed dit samen met de Haagse DJ Stijn van Strien. De twee werkten vorig jaar november al samen voor Daniels theaterproductie Inmusication in de Gorcumse schouwburg De Nieuwe Doelen maar traden ditmaal voor het eerst op als duo. Het repertoire voor deze avond bestond uit enkel eigen werk dat zich het beste laat omschrijven als elektronische singer/songwriter popmuziek geïnspireerd door klassieke meesterwerken van componisten als Rachmaninov, Brahms en Saint-Saëns. Uiteraard speelde de piano daarin een grote rol. De DJ zorgde ervoor dat de gevoelige piano ballades werden aangevuld met stevige beats en elektronische effecten. Zo eindige het concert met een terugkerend thema dat overging in een housebeat.

Voor Roos en Van Strien blijft het echter niet bij een eenmalige samenwerking als duo. Ze gaan het concept als DJ/Live act verder uitwerken en treden daarmee in december alweer op in een theater in Sint-Niklaas, de Belgische zusterstad van Gorinchem. Daar spelen ze als duo een avondvullend programma onder de titel Inmusication. Dat theaterconcert wordt georganiseerd door en voor Unicef België. In mei 2013 staat Daniel Roos met DJ èn band opnieuw in Schouwburg de Nieuwe Doelen. Een try-out voor die show wordt gehouden in theater 't Pand, eveneens in Gorinchem.

Fotografie: Johannes van Camp/studioziezo.nl